Intervju med Stil Uppsala - fler och fler vill handla second hand!

12 september 2023

Stil Uppsala på Drottninggatan nummer 7 är en av våra hyresgäster. Systrarna Elin och Linda Zetterlind Millerud äger och driver butiken tillsammans som erbjuder utvald second hand för både män och kvinnor. Vi tog ett snack om trenderna på secondhand-marknaden och om framtida planer. 

Berätta om Stil och er bakgrund?
Stil Uppsala startade i februari 2020. Vi säljer utvald second hand, vi har ett brett sortiment där alla storlekar och olika stilar ska kunna hitta något. Vi blandar märken på kläder från både kedjorna och märkeskläder. Allt håller fint skick och följer säsongen. Hos oss kan du hitta hållbara plagg till vardags, jobbet, festen eller bröllopet då vi även säljer brudklänningar! När du kliver in i butiken är vårt mål att det ska kännas som en vanlig butik, vi sorterar på färg och det är lätt att överblicka sortiment och bläddra igenom våra kläder. Vi säljer även accessoarer och skor, allt i bra skick, för dam, herr och baby.

Hur uppstod idén?
Det finns så fina, knappt använda kläder som redan är producerade och hänger där ute i folks garderober! Det finns verkligen en marknad för detta. Vi ville jobba med hållbarhet och kombinera det med vårt modeintresse, så att ha en secondhand-butik med utvald second hand kändes perfekt! 

Hur ser trenderna ut inom second-hand?
Den största trenden just nu är ju att faktiskt välja att handla second hand - hållbart! Att fynda tidlösa plagg eller den där godbiten som sticker ut är trender vi ser. De flesta trender kommer ju tillbaka igen, tex just nu syns det mycket läder, röda toner och svarta kappan. Och det är ju sådant som redan cirkulerar i folks gamla garderober, som kan få nytt liv i någon annans garderob! Vi ser ett ökat intresse för second hand, absolut! Fler och fler blir medvetna om hållbarhet och väljer second hand före fast fashion. Och fler öppnar upp för att börja handla second hand som tidigare inte gjort det.

Vilket är det vanligaste plagget era kunder köper? 
Många vill fynda är klassiska plagg som ständigt är aktuella, tex jeans, trench coat, blus/skjorta och handväska. 

Vem handlar hos er?
Alla som börjat bli mer medveten om miljön och hållbarhet. De blir fler och fler! Fler upptäcker att second hand inte behöver betyda ett nött, trött gammalt plagg, utan att det inte ens behöver märkas att det är second hand. Och de som vill få en mer unik garderob, du vet aldrig vad som dyker upp i vår butik. Exempelvis märkesplagg som sålt slut i vanliga butiken och finns här och dessutom till ett mycket bättre pris.

Hur fungerar försäljningen?
Du lämnar in artiklar och säljer på kommission. Kunden bokar en tid för inlämning och vi väljer sedan ut vad vi vill sälja i butiken. Du behöver sedan inte göra något mer. Vi prissätter och exponerar dina artiklar i butiken och om dina artiklar blir sålda så får du som kund 40% av försäljningspriset. 

Berätta om era framtidsplaner?
Vi har massa kul och spännande framtidsidéer som ni får hålla utkik efter. Vi tror verkligen på denna marknad, i dagsläget har vi mest kvinnor som lämnar in artiklar men vi säljer även herrkläder. I framtiden tror vi fler och fler modemedvetna killar kommer få upp ögonen för oss, de är så välkomna hit, avslutar Elin och Linda. 

www.stiluppsala.se 

Aktuellt