Ny arrendator på Kullinge Gård

3 november 2022

Varmt välkommen Alexander, vår yngste arrendator

Alexander von Bothmer är ny arrendator på gården Kullinge sedan i våras. Trots sin unga ålder, 27 år har han lång erfarenhet som bonde. Sedan barnsben har han jobbat på pappans bondgård och när nu möjligheten kom att arrendera en gård på egen hand – så slog han till. På gården bor Alexander med fru och deras 1-åring, två katter och en hund. Här odlas framförallt höstvete och höstraps men Alexander har också testat att odla en del baljväxter, såsom ärtor, under den första säsongen. 

Men att vara bonde i Sverige just nu är tufft, många kämpar med ökade kostnader för bränsle, el och inte minst gödningen, vars kostnad ökat med 100-tals procent, om den ens går att få tag i, sedan kriget i Ukraina bröt ut. Dock har de höjda spannmålspriserna kompenserat för de ökade kostnaderna men det är och kommer vara en utmaning under en lång tid framöver.

Hur upplever han det då att vara arrendator och inte äga gården själv? Alexander har bara gott att säga om arrenden, ”det finns många fördelar att arrendera mark, framför allt ur ekonomisk synvinkel där man som arrendator får hjälp med investeringar och utveckling och annat stöd. Att arrendera mark är utmärkt när man startar upp som lantbrukare”, säger Alexander.

Hållbarhet intresserar, och Alexander har testat olika typer av jordberedningsmetoder på sin tidigare gård. Bland annat reducerad bearbetning (där åkern inte plöjs) som minskar utsläppet av kol i atmosfären, bidrar till ökad jordhälsa, mindre erosion samt förbättrad jordstruktur. Och på gården idag arbetar man med sk. blommande träda, dvs blommande växter som blommar i olika säsonger så att insekter har mat under hela säsongen.

Att avkastningen hos Uppsala Akademiförvaltning går till forskning och utveckling vid Uppsala universitet, kände han tidigare inte till, men beskriver det som en ”extra krydda på moset”, och för övrigt är det ”rätt häftigt” att vara en del av en 400-årig tradition som Uppsala Akademiförvaltning faktiskt är.  

Vi välkomnar Alexander med familj till Uppsala Akademiförvaltning.

Aktuellt